joi, 2 iunie 2016

1 Iunie - Ziua Internațională a Copilului

  

          Ziua de 1 iunie este de fapt Ziua Internaţională pentru Protecţia Copiilor, însă astăzi este sărbătorită în mai multe ţări ca fiind Ziua Copilului. Ziua datează din anul 1950 şi a fost stabilită de către Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor de la Congresul de la Moscova (22 noiembrie 1949). Variantele globale majore includ Ziua Universală a Copilului din data de 20 noiembrie, după recomandarea Naţiunilor Unite            Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne minunăm şi să ne bucurăm de fiecare zi şi clipă a vieţii, precum cei mici. Să sarbatorim alături de copii, nepoţii, fraţii sau vecinii noştri şi să ne lasăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple sau să nu uităm de copilul din noi. Aşadar, această zi este un bun prilej pentru a uita de toate grijile, de a ne aminti de "cea mai frumoasă iluzie", copilăria.          Ziua Copilului, este ziua în care revenim cu toţii la momentele tandre şi plăcute ale copilăriei inocente, alături de generaţia în creştere. Este ziua în care încercăm încă o dată să conştientizăm, că interesul pentru copil trebuie să fie  unul prioritar şi că, toţi copiii au nevoie de sprijinul şi atenţia noastră zi de zi.
        Dacă m-aș pune în locul unui profesor,de Ziua Copilului   aș organiza activități care i-ar face cu adevarat să se simtă copii. În primul și-n primul rând ,copiii iubesc ieșirile,deci,aș face o plimbare cu ei în diferite parcuri,muzee,locuri de joacă,aș merge cu ei la cofetărie,pentru că orice copil iubește dulciurile.Într-un cuvânt ,i-aș face fericiți .
Copii, alaturi de parinti, participa la Ziua Portilor Deschise pentru Copii, la Camera Deputatilor, eveniment organizat cu prilejul Zilei Internationale a Copilului
        Cea mai mare bucurie a unui copil este aceea de a se juca. Si ce bucurie imensa! Asa ca nu uita sa te joci si sa le amintesti si altora sa faca asta!

vineri, 27 mai 2016

10 Mai - Ziua Regalităţii

Ce s-a întâmplat pe 10 mai?

RTEmagicC_10_mai_1866-tablou_Th._Aman.JPG    10 mai este o zi importantă în care se sărbătoreşte Ziua Monarhiei pentru că la această dată au avut loc trei evenimente importante din istoria ţării noastre.
         În primul rând, pe 10 Mai 1866, Carol I a venit  în Bucureşti, capitala României, unde a depus  jurământul  în faţa Parlamentului.  Tot în această dată, dar în anul 1877,  Carol I proclamă independenţa României. De asemenea, pe 10 mai 1881, Carol I a fost încoronat ca Rege al României.
             Din 1866 şi până în 1948, 10 mai a fost Ziua Naţională a României şi se sărbătorea cu mult fast. Dar după 1947, regimul comunist a încercat să înlăture urmele monarhiei din ţară şi au mutat Ziua Independenţei României pe 9 mai.
            Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituţia  României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare

Regele-Mihai-10-MaiIstoric

     Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României. În data de 14 martie/26 martie 1881 camerele reunite ale parlamentului au votat transformarea țării din principat în Regatul României. Pentru a marca evenimentul, ziua națională sărbătorită pe 10 mai 1881 a fost una din cele mai spectaculoase serbări din istoria României.
         După abdicarea forțată a regelui Mihai I în data de 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea nr. 363 din 1947, prin care a proclamat Republica Populară Română. Ziua de 23 august a fost adoptată drept sărbătoare de stat, sub numele de ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.
          În anul 1990, după revoluția anticomunistă din 1989, parlamentul dominat de FSN a refuzat propunerea venită din partea opoziției, de a adopta ziua de 22 decembrie drept sărbătoare națională a României. Pe fondul confruntărilor interetnice de la Târgu Mureș din martie 1990 și amineriadei din 13-15 iunie 1990, Parlamentul României a adoptat la 31 iulie 1990 legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională. Legea 10 din 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept zi națională a României.
         Legea adoptată în 1990 de Parlamentul dominat de FSN și promulgată de Ion Iliescu a avut în vedere pe de o parte combaterea simpatiilor legate de tradiția monarhică a României, cu sărbătoarea națională istorică pe 10 mai, dar și contracararea solicitării opoziției anticomuniste, de adoptare a zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională.
           Alegerea zilei de 1 decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost văzută drept un afront adus minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.
             Prima zi națională de 1 decembrie, ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de polarizare politică, discursul lui Corneliu Coposu, liderul de atunci al opoziției anticomuniste, fiind întrerupt în mai multe rânduri de huiduieli. Petre Roman, primul ministru de atunci, s-a arătat încântat de întreruperea repetată a discursului liderului opoziției, ceea ce l-a făcut pe președintele Iliescu să-i dea un semn cu mâna pentru ca să înceteze, gest filmat și difuzat pe larg de mass media.

sâmbătă, 14 mai 2016

Capacitatea artei de a modela omul

Imagini pentru poze cu dansuri moderne"Arta este o aventură într-o lume necunoscută, care poate fi explorată doar de cei dispuşi să îşi asume riscurile."  Mark Rothko
          Toți ne naștem cu un anumit talent,la început,neștiind de el.Odată cu trecerea timpului,îl descoperim,îl practicăm și devenim experți. La mine,totul a început de la o vârstă destul de fragedă.Mereu am fost atrasă de muzică,datorită ei,puteam să execut anumite mișcări,astfel,dezvoltându-mi talentul ,acela fiind  dansul.
Au fost momente ,când am vrut să renunț la dans,acesta ocupându-mi mult timp,fiind foarte obosită în fiecare zi.N-am renunțat,ceva m-a făcut mereu să mă răzgândesc. Am participat la diferite concursuri,care mi-au adus experiență,făcându-mă să-mi doresc să continui și să nu renunț.
             Pe parcursul acestor ani,am descoperit că dansul este o armonie de mișcări . Dansul modelează trupul,dar și sufletul.

Imagini pentru poze cu dansuri moderne

joi, 5 mai 2016

Săptămâna "Școala altfel" - activități

În Săptămâna " Școala altfel " ,școala noastră a organizat diverse activități ,care au avut scopul de a ne îmbogăți ,de a ne consolida cunoștințele noastre despre orașul Iași. Vizita la Biblioteca Centrală Universitară 'M.Eminescu' ,a fost una dintre cele mai interesante activități. O doamna foarte inteligentă ne-a ghidat ,ne-a povestit pe scurt istoria acelei clădiri,apoi ,ne-a plimbat prin fiecare "cămăruță" care putea fi accesată de vizitatori ,ca bonus ,fiind invitați să ne înscriem la bibliotecă,astfel ,putând achiziționa cărți foarte interesante. Dorința de a citi și de a fi iubitori de carte,a fost unul dintre scopurile acestei vizite .Am rămas cu amintiri foarte iteresante,care ne vor fi de folos în următoarele etape ale vieții noastre de liceeni.